Uređenje vrtova, jezera i fontane

Uređenje vrtova, jezera i fontane

Fontane za dvorište i dvorisna jezera

Fontane za dvorište i dvorisna jezera vizuelno i akustički pružaju veliko zadovoljstvo, pa je to dovoljan razlog da budu deo svakog vrta a složićete se da voda pruža potpuno opuštanje i pored svakog mesta na kojem žubori sedimo sa velikom radošću. Dvorisna jezera njihova izrada nije toliko komplikovana, ali je to bolje prepustiti stručnjacima. Ona se mogu praviti od: korita od betona, folija koje su najlakše za korišćenje, jer pružaju raznolikost oblika i dimenzija. Za formiranje jezera nisu uvek potrebne velike površine, a njihova idealna lokacija je polusenovito mesto sa 4 - 6 sati sunca. Obično ih oblažemo prirodnim kamenom ili pločama od prirodnog kamena.

Ono što mi praktikujemo jeste da u jezeru dubine preko 30 cm sadimo neke vrste lokvanja koji sa svojim plutajućim listovima u obliku srca i elegantnim cvetovima predivno izgledaju, dok u plićim delovima jezera mogu se saditi irisi, zrakasta kala, vodena ruža itd. Močvarne obale jezera su idealna mesta za atraktivne perene.

Ukoliko želite da u Vašem vrtu imate fontanu, posetićemo Vas i u skladu sa arhitekturom kuće i postojećim okruženjem predložoti rešenje koje će zadovoljiti Vaše želje, posebne estetske zahteve i u potpunosti se uklopiti u ambijent. One mogu biti centralni deo postavke dvorišta, vrta ili bašte zbog svog specifičnog vizuelnog efekta koji stvaraju, ili mogu biti postavljene u blizini mesta predviđenih za sedenje i odmor, gde će svojom svežinom i žuborom vode upopuniti ugođaj prilikom odmora i boravka u dvorištu. Uglavnom izrađujemo i predlažemo za privatna dvorišta rustične fontane od prirodnog kamena, dok za poslovne prostore predlažemo pravilne arhitektonske forme.

Fontane od kamena za dvorište

Fontane od kamena i betona su najbolji izbor, kako zbog izgleda tako i zbog izdrzljivosti, one su otporne na mraz i odrzavanje je minimalno.
 
 

 

Uredjenje vrtova i basta

Da bi sadnja bila uspešna odnosno prijem biljaka najbolji najčešće koristimo biljke u kontejnerima, jer je kod njih najmanji rizik što se prijema tiče, možemo ih saditi u bilo koje doba godine jer im ne remetimo korenov sistem. Međutim, ukoliko se odlučite za sadnice koje se vade iz zemlje posebno moramo obratiti pažnju da busen bude pravilno izvađen tj. da nema pukotina i da koren ostane neoštećen. Sadnju obavljamo u proleće ili jesen, s tim sto je jesenja sadnja sigurnija, jer u jesen vegetacija staje, predstoji period sa padavinama i zimski period mirovanja tako da biljke spontano dočekaju početak vegetacije u prolećnom periodu. 

Jama u koju sadimo bilje je uvek nešto veća od busena biljke koju sadimo, jer oko njega nasipamo sitnu humusnu zemlju, dobro je nagazimo da bi biljka stajala čvrsto. Biljku naravno zalivamo (eventualno isteramo vazduh koji je ostao pri sadnji, a ako je biljka viša od 1.5 m postavljamo ankere da je vetrovi ne bi rasklatili i na kraju oko sadnice formiramo čanak - prsten od zemje koji će zadržavati atmosversku vodu i omogućiti da biljka što duže zadrži vlagu).

Alpinumi

Alpinumi su jedna od manjih arhitektonskih formi i interesantan detalj prilikom uređenja vrta. Izrada alpinuma se vrši kombinujući prirodni kamen i dekorativni sadni materijal, patuljaste biljne forme, trajno cveće, razne vrste seduma, sezonsko cveće i dekorativne trave. Njima se postiže naročit
dekorativni efekat, jer se za njihovu izradu koriste različite patuljaste forme biljaka, koje u kombinaciji sa kamenom izgledaju veoma interesantno, i kao takvi, alpinumi su svojevrsan ukras vrta. Volimo da kombinujemo različite grupacije biljaka kao što su cvetnice, perene, ukrasne trave, različite vrste ukrasnog šiblja sa prirodnim stenama između kojih biljke nalaze mesto za svoj razvoj i rast. Uglavnom alpinume preglažemo na onim mestima gde je teško održati travnjak, a to su senovita mesta, kosi tereni i slično.

Žardinjere i saksije

Žardinjere i saksije zasađene raznim vrstama biljaka su idealno rešenje za terase i objekte koji ne poseduju zelene površine. Mogu se upotrebiti da se naglasi ulaz u objekat, kao fizička i vizuelna barijera da se ogradi ili odvoji željeni prostor betonskim žardinjerama (bašta restorana, parking, prilaz, prolaz, granice prema susednim objektima, itd.),a uz sve to se postiže veoma lep dekorativni efekat. Zahvaljujući njima imamo mogućnost da terase u kombinaciji sa različitim saksijama i saksijskim biljkama pretvorimo u zelene oaze.

Sadnja ruža

Pre svake sadnje treba pripremiti zemljište. Ruže se mogu saditi u kasnu jesen i u rano proleće, ali naše preduzeće daje prednost jesenjoj sadnji. Sadnice treba pripremiti za sadnju (skraćivanju korenovih žila na 15-20 cm i odstranjvanju suvih i oštećenih delova korenovog sistema. Rez uvek mora biti kos da bi prilikom sadnje bolje nalegao na zemlju). Sadnja se obavlja u sadnu jamu dubine 40 cm, na dno jame postavlja se humus i đubrivo.

Ruže, kao i svako cveće neophodno je negovati a to činimo kroz redovno zalivanje, uklanjanje korova, okopavanje, prihranjivanje i orezivanje- mora da se obavlja svake godine u proleće, tokom leta ili u jesen, a način i vreme orezivanja uslovljeni su vrstom i osobonom sorte. Prilikom orezivanja obraćamo pažnju na sledeće: uklanjanje svih sasušenih, bolesnih, oštećenih i suvih delova, kao i ukanjanje svih slabih i krivih izbojaka. Naravno, kada biramo stanište za ruže, uvek se opredeljujemo za mesto koje je prozračno i sunčano.