Sejani travnjaci

Sejani travnjaci

Automatski sistem navodnjavanja pružiće Vam udobnost automatizacijom i sigurnost pravovremenim i kvalitetnim zalivanjem žednih, zelenih površina.
Raspršivači su ukopani u nivou vašeg travnjaka. Oni se napajaju preko cevnih sistema skrivenih ispod površine zemlje i izlaze samo za vreme zalivanja, koje je automatski postavljeno na osnovu predhodno definisanih parametara. Raspršivači se vrate u nivo travnjaka nakon uspešno obavljenog prskanja i ne smetaju košenju i drugim aktivnostima.

ŠTA SU SEJANI TRAVNJACI ?
(TRAVNJACI DOBIJENI PUTEM SETVE SEMENA)

Ovakav način podizanja travnjaka zahteva strpljenje i upornost. Veoma je važno izabrati odgovarajuću smešu semena.

Ova metoda je daleko jeftinija u startu od tepih trave, okvirno i do 5 puta iako su mere osnovnog intenzivnog održavanja komplikovanije nego kod tepih trave i da održavanje traje skoro 9 puta duže nego kod tepih trave. Potrebno je oko 90 dana da bi se potpuno formirao travnjak zasnovan setvom semena. Ovde u potpunosti važi narodna mudrost: ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.

Pri izboru smeše semena uslovljava nas niz faktora:

  • tip zemljišta,
  • ekspozicija terena,
  • dostupnost vode za zalivanje itd.

Najveći problem kod sejanja travnjaka je vreme. Od perioda setve do nicanja semena trave prođe 7-14dana, seme korova ima dosta vremena da padne i nikne. Bez obzira da li je zemljište tretirano herbicidima pre setve uvek će se pojaviti korov. Već nakon 3 nedelje potrebno je ponovno tretiranje selektivnim herbicidima koje se u zavisnosti od problema ponekad i ponavlja. Ono što je najteže kod zasnivanja travnjaka setvom to je zadržati optimalnu vlagu zemljišta. Seme se u trenutku setve nalazi u sloju zemlje od 0 do 2cm. Potrebno je taj sloj održati optimalno vlažnim 24h/14dana tako što se površina orošava više puta u toku dana.

Kako trava raste zalivanje se proređuje. U toplim danima ne sme se dozvoliti da se zemljište zasuši je je moguće da travnjak u potpunosti propadne, pa se primenjuje jutarnje i večernje zalivanje. Ukratko, semenski zasnovan travnjak zahteva redovnu, pravovremenu negu, stručan izbor herbicida i posvećenost travnjaku bar 2 puta u toku dana.