Tepih travnjaci

Tepih travnjaci

Naše preduzeće može da se pohvali sa širokim dijapazonom usluga koje pruža svojim kupcima. Godinama smo vredno sakupljali iskustvo kako bi danas mogli pružiti kvalitetne i raznolike usluge. Uređivanje dvorišta, vrtova, travnjaka i njihovo navodnjavanje jeste ono što spada u naš dijapazon usluga.

Ako želite tepih travnjak, sejani travnjak, urediti vrt, plastenik, navodnjavati dvorište, baštu, plastenik, sportski teren ili možda Vaš voćnjak ili vinograd obratite se nama i dozvolite da vašu maštu i želje pretvorimo u realnost i da prostor koji vas okružuje učinimo prijatnijim, lepim i efikasnim.

Postavljanje / formiranje tepih travnjaka

Automatski sistem navodnjavanja pružiće Vam udobnost automatizacijom i sigurnost pravovremenim i kvalitetnim zalivanjem žednih, zelenih površina.
Raspršivači su ukopani u nivou vašeg travnjaka. Oni se napajaju preko cevnih sistema skrivenih ispod površine zemlje i izlaze samo za vreme zalivanja, koje je automatski postavljeno na osnovu predhodno definisanih parametara. Raspršivači se vrate u nivo travnjaka nakon uspešno obavljenog prskanja i ne smetaju košenju i drugim aktivnostima.

Tepih travnjaci predstavljaju najbrže rešenje problema ozelenjavanja dvorišta, jer oni su pravo rešenje za one koji nisu spremni da čekaju izrastanje trave iz semena.
Ugradnja tepih travnjaka onemogućava rast korova i drugih nepoželjnih biljaka, sprečava se pojava erozije zemljišta, kao i sušenje tla.

Postavljanje tepih travnjaka vršimo od početka proleća pa sve do kasne jeseni.
Za formiranje tepih travnjaka potrebno je 7-10 dana od postavljanja travnog busena. Ono što je bitno napomenuti jeste da su startna ulaganja kod nabavke i formiranja tepih travnjaka veća nego kod zasnivanja setvom semena. Ali, sa druge strane, dužina intezivnog održavanja je znatno kraća, pa su i troškovi niži nego kada se pristupa setvi semena. Travni busen se postavlja brzo i ukoreni se za kratak vremenski interval. Seme korova koje padne nanošeno vetrom sa okolnih parcela ima malu mogućnost da proklija.

Korov koji se neminovno kad-tad pojavi većinom potiče od semena ili delova korena korova koji se već nalazio u zemljištu ali opet u jako malim količinama, tako da uz najbolju meru uklanjanja korova, mehaničkim putem (čupanjem) ili hemijskim prskanjem selektivnim herbicidom nekoliko puta godišnje travnjak opstaje u svojoj punoj lepoti bez primesa korova

Usluga postavljanje tepih travnjaka obuhvata sledeće operacije:

  • Nabavku prvoklasnog travnatog busena,
  • Prevoz travnatog busena do mesta postavljanja,
  • Postavljanje-tepih-travnjaka
  • Grubu nivelaciju terena,
  • Finu nivelaciju terena,
  • Prvo zalivanje,
  • Valjanje lakim valjkom, do 60kg,
  • Odnošenje biljnih ostataka i otpada na deponiju.
  • Redovno održavanje i prihrana.

Može se slobodno reći da je pravilno postavljanje / ugradnja tepih travnjaka investicija za ceo život. Ove travnate površine pozitivno deluju na okolinu, proizvode više kiseonika, odnosno čistijeg vazduha sa drugim dekorativnim biljkama i zato je definitivno korisna i dobra investicija.