Navodnjavanje - Sistemi za navodnjavanje

Navodnjavanje - Sistemi za navodnjavanje

Sistemi za navodnjavanje mogu biti: automatski sistem za navodnjavanje, polu-automatski ili ručno za uredjenje dvorišta i parkova.

Navodnjavanje je danas neizostavni deo za poboljšanje osobine zemljišta I koristimo ga kod sadnje trave, postavljanja tepih travnjaka, kao I kod sađenja biljki, bilo da se radi o voću ili povrću, ratarskim kulturama ili da se radi o egzotičnim biljkama za uredjenje dvorišta ili parkova.

Sistemi za navodnjavanje su postali toliko bitni da je bez njh danas skoro besmisleno, pa I nemoguće održati travnjak, vrt, park ili imati prinose u ratarskim I povrtlarskim kulturama.

Navodnjavanje kap po kap sistem se uglavnom koristi za navodnjavanje voća I povrća, voda je efikasno iskorišćena I dodaje se u blizinu korena biljke.

Poljoprivredno navodnjavanje može da se uradi sistemom kap po kap za neke kulture, a može da se uradi sistem za navodnjavanje topovima. Postoje razne opcije i sistemi za navodnjavanje i sve zavisi od toga sta želimo da navodnjavamo.

Parkovsko navodnjavanje se radi ukopanim sistemom, takozvanim pop ap sistemom za navodnjavanje, u projektu se preciziraju površine, pozicija biljki I žardinjera, voća I drugo.

Kod sportskih terena koristi se pop ap sistem za navodnjavanje. Ovakav sistem se radi po projektu I zavisi od toga kolika je površina zemljišta, količine vode, pritiska itd.